Att tänka på vid ett konsumtionslån

Du gör ditt bästa sparar, fyndar och försöker tänka ekonomiskt. Men ibland räcker ändå pengarna inte till. Ekonomer varnar ofta för konsumtionslån och uppmanar till försiktighet. Men ibland finns det kanske inte några andra alternativ. Och då kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på när man väljer lån och långivare.

När man vill låna pengar är det bra att få en överblick av vilka olika erbjudanden som finns att välja mellan. Det finns användbara sajter där man samlar och jämför lånevillkor och räntekostnader. Ofta kan det tydliggöra fördelarna med att ta ett årslån, snarare än snabba sms-lån.

Konsten att välja lån efter ränta

Det kan vara lätt att få krediter, även utan säkerhet. På lånemarknaden råder det fri prissättning, vilket innebär att långivare själva bestämmer vilken ränta de vill ta ut – beroende på vilken risk det innebär att låna ut pengarna. Snabba lån innebär att du får pengarna direkt – ofta med hög ränta och låg säkerhet.

Det är viktigt att lära sig skilja på nominell och effektiv ränta. Den nominella ränta är siffran långivarna gillar att lyfta fram, men den effektiva räntan är egentligen vad du som låntagare bör vara uppmärksam på, eftersom det är vad lånet faktiskt kommer att kosta dig.

Kom också ihåg att det är möjligt att göra ränteavdrag för konsumtionslån. Man kan dra av cirka 30% av räntan man betalat i sin deklaration (21% om beloppet överstiger 100 000 kronor). Och under 2015 gjorde svenskarna ränteavdrag för cirka 100 miljoner kronor på snabba lån.

Antalet svenskar som använder sig av konsumtionslån har ökat under de senaste åren. Och innan man lånar är det viktigt att fråga sig själv – behöver jag verkligen det här lånet? Ibland kan det vara frestande att låna. Men kom ihåg att lånet ska betalas tillbaka. Och ta aldrig ett lån för att betala för ett annat.