Borde du byta bank?

Om mjölken är billigare på Ica än på Coop skulle nog de flesta av oss välja att köpa den på Ica istället. Men vi svenskar drar oss för att byta bank även när det finns stora pengar att spara.

HandelsbankenDe fyra svenska storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – har tillsammans 68 % av de svenska bankkunderna. De senaste åren har ett stort antal små och medelstora banker dykt upp, men storbankernas marknadsandel är mer eller mindre intakt. Detta beror på att svenskar ogärna byter bank, fastän t.o.m. vissa politiker har uppmanat oss att göra just det.

Kanske beror oviljan på att det inte går att rekommendera en enskild bank, som alla borde byta till. Vilken bank som är bäst för dig beror på din ekonomiska situation, bl.a. på om du har bo- eller billån, samt vilket sparande du har. Ett generellt råd som kan ges är dock att storbankerna inte har särskilt generösa räntor på sina sparkonton. Vill man ha tillgång till den statliga inkomstgarantin är räntorna hos samtliga banker löjligt låga idag, jämfört med hur det såg ut för bara några år sedan. Det finns dock småbanker som kan erbjuda sparräntor på uppemot en procent, vilket är betydligt bättre än hos många stora svenska banker.

Hur går man till väga?

Låga räntor och höga avgifter borde inte vara något framgångskoncept i en marknadsekonomi, men bankerna har trots detta lyckats behålla sina kunder. Många tror nog att det är svårt att byta bank, men faktum är att det är ganska enkelt. Det är dock svårare än att exempelvis flytta sitt telefonnummer från en operatör till en annan, även om bankerna har infört gemensamma rutiner för hur man går till väga.

Lättast är att kontakta den bank som man vill byta till. Där kan man få hjälp med att flytta sitt lönekonto, andra konton och också autogiroöverföringar. Mer om detta finns att läsa i Råd & Rön.