Bra att veta om nya lån

Hushållens lån är högre än aldrig förr och nästa år kommer studielån att bli i princip räntefria. Likaså kommer det införas nya regler om när det kommer till att ta nya lån. Så vad gäller egentligen? Detta ska du tänka på om du ska ta lån i framtiden.

Sammanlagt uppgick hushållens lån i oktober till 3 763 miljarder kronor. Det är en ökning med 17 miljarder jämfört med september och en ökning med 267 miljarder jämfört med oktober 2016. – läs mer här.

Strandiafinans är ett företag som ger mindre lån till låntagare, och den här typen av bankformer kommer troligtvis att öka i framtiden nu bär kraven vid stramas åt ytterligare hos de traditionella långivarna. Men det är inte bara åtstramningar som görs gällande för nästa år. Även vissa lån bli billigare. Något som Sydsvenskan till exempel skriver om är att studielån kommer bli i princip räntefritt beroende på vilken låntyp du har. Det gör att det kan bli mer förmånligt att just ta den här typen av lån än vanliga banklån som kommer strama åt sina regler ordentligt. Vad som till exempel gäller om du tar nya lån på bostaden skriver Maria Croft om i Dagens Nyheter där hon just förklarar hur det kommer bli med nya lån rörande amorteringen. Hennes svar är att det skärpta amorteringskrav som börjar gälla 1 januari nästa år och från och med då behöver alla som tar ut nya lån som överstiger 4,5 gånger sin inkomst att amortera mer än vad de behöver göra idag. Viktigt att veta är också att detta är en miniminivå, bankerna har fritt fram att sätta till och med högre amorteringskrav än så. Så troligtvis kommer det bli mer lönsamt med blancolån istället för men vanliga lån – vilket tål att tänkas på.