Håll nere matkostnaderna

Ett av de bästa sätten att spara pengar är att sänka sina matkostnader. Med lite planering går det att få matglädje och vitaminer, till lägre pris.

Mat är en stor utgift i många hushåll. Det är inte ovanligt att den är den näst största, efter hyran eller avbetalningen på bostadslånet, och i många barnfamiljer kostar maten mer än bilen. Det går dock att minska utgifterna för maten, utan att det går ut över vare sig smaken eller näringsmängden.

Det allra enklaste sättet att sänka sina matutgifter är att minska svinnet. Förutom att svinnet kostar stora pengar är det också ett miljöproblem, eftersom det innebär att de resurser som har krävts för att producera livsmedlen har förbrukats helt i onödan. Därför har Livsmedelsverket satt samman en lista över vad man kan göra för att minska matsvinnet. Listan finns att läsa här.

Inspiration på nätet

Bananer som åldrasAtt minska matsvinnet har också blivit en smart affärsidé för vissa entreprenörer. Det mest kända exemplet är troligen Matsmart.se, som säljer mat som passerat bäst före-datum, men inte sista förbrukningsdatum. Vissa livsmedelsbutiker har också engagerat kockar för att laga mat av grönsaker som inte går att sälja i butiken, fast det egentligen inte är något fel på dem. De färdiga rätterna säljs sedan i butiken.

Förutom Livsmedelsverkets lista är en stor inspirationskälla sajten Undertian.com. Där samlar göteborgsbon Hanna Olvenmark tips och recept som gör det möjligt att laga mat som inte kostar mer än 10 kronor per portion. Hennes två bästa tips är att aldrig skriva en inköpslista utan att först kolla vad som finns hemma, i skafferi och kylskåp.

Några av de recept som man hittar på Undertian.com är

  • Bananvåfflor, gjorda på brunprickiga bananer och mjölk som passerat bäst före-datum.
  • Pesto på persiljestjälkar och torrostade solroskärnor.
  • Wraps på tortillabröd, med fyllning av sötpotatis och belugalinser.

Fokus ligger som synes på vegetariska rätter, men även den som äter kött kan spara mycket pengar på att äta vegetariskt oftare.