Höjningar oroar

Känner du en oro inför de skenande bopriserna på marknaden? Det är det många som gör, både i bostadsrätter och i hyresrätter.

Priserna på bostadsmarknaden fortsätter att stiga vilket för många blir en ångest och en oro. Flera år nu har det varit köparens marknad, men inte längre. På de mest attraktiva adresserna är det säljaren som vinner fördelar då priserna här tycks stiga. Som köpare är det därför viktigt att sätta upp ett tak för vad man är villig att betala för en bostad, hålla sig till den gränsen och hålla huvudet kallt. När du har ditt bolån och kanske tagit ett privatlån till kontantinsatsen redan så vill du inte betala mer än så, vilket är lätt hänt om du låter en budgivning stiga dig åt huvudet – och budar mer än du faktiskt har täckning för.

”Ett sätt att undvika egenhändigt skapad bostadsångest är att inte pressa sin bostadsbudget till max. Kanske får man acceptera att inte bo exakt i kvarteret man drömmer om, men kan i gengäld sova bättre om natten i vetskapen om att man har en krockkudde om räntorna går upp eller den egna inkomsten sjunker.” – läs mer hos Dagens Industri här.

Lägg undan och spara

Har du redan köpt en bostad men är orolig för skenande räntor? Ett tips är att lägga undan skillnaden som blir mellan din nuvarande ränta och en ränta på omkring 4 procent eftersom du då redan har en buffert ifall din ränta höjs. Är det i stället så att du bor i en hyresrätt kan ske det är stora hyreshöjningar som oroar, och det är inte så konstigt. De flesta bostadshus som finns i andet byggdes på 60- och 70-talet vilket betyder att de troligtvis kommer stambytas inom ett par år – och ett stambyte kan öka hyran rejält. Ibland blir hyreshöjningen mer än 50 % högre, och det svider i plånboken för många.