Innan du lånar pengar

Då och då kommer det tillfällen när du kan behöva låna pengar, till exempel för oförutsedda utgifter eller kanske för att kunna slå till på en riktigt bra affär. Många långivare erbjuder privatlån men innan du lånar pengar är det viktigt att jämföra olika erbjudanden, avgifter, räntor och återbetalningstider.

jämföra lånEtt privatlån, eller blancolån, är ett lån utan säkerhet, det vill säga det finns inget hus, bil eller liknande som långivaren kan sälja om du som låntagare av någon anledning inte kan betala tillbaka lånet. Därför innebär ett privatlån en högre risk för långivaren som därmed brukar ta ut en högre ränta för lånet.

Jämför privatlån

Både räntesatser och avgifter kan skilja sig stort mellan olika långivare. Lånets kostnad varierar också individuellt för olika låntagare hos samma långivare, beroende på vad du som låntagare har för ekonomiska förutsättningar. Hos financepal.se kan du göra den mycket viktiga jämförelsen av olika långivare så att du slipper leta runt på nätet på varje individuell aktörs hemsida. De långivare som är listade har tillstånd från Finansinspektionen som kreditgivare. Det innebär att du som ska ta ett lån kan vara trygg med att regler och villkor från Finansinspektionen följs och att efterlevnaden kontrolleras.

Förutom att du sparar tid på att jämföra lånen blir det också enklare att till sist få ett lån. Varje gång du anmäler intresse för att ta ett lån görs en kreditupplysning ofta via UC, Upplysningscentralen. Har du många förfrågningar, oavsett om du sedan tagit ett lån eller inte, kan det påverka din kreditvärdighet. Via en jämförelsesajt kan du göra ett urval av många seriösa långivare, tack vare informationen om genomsnittliga räntesatser, lånebelopp, krav angående betalningsanmärkningar och så vidare.

Glöm inte att läsa det finstilta

När du tar ett lån är det lätt att råka räkna bara på vilken ränta du ska betala enligt den procentsats som står angiven. Vissa långivare tar även ut extraavgifter som tillkommer förutom själva räntan. Det kan vara t.ex. uppläggningsavgifter eller administrationsavgifter. Avgifterna kan ibland vara rätt ansenliga.På jämförelsesajter står även avgifter listade så att du får hela bilden när du ska låna. Notera även återbetalningstid på lånet då vissa låneräntor kan stiga enormt i det fall du inte har möjlighet att betala tillbaka i tid.