Lånelöften svajar och amorteringen blir tuffare

Bostadsmarknaden är just nu inte vad den en gång varit. Lånelöften matchar inte köpprocessen för nyproduktioner och bankerna kan komma att bli tuffare med amorteringskraven. 

Nästa år kan medföra att amorteringskraven kan bli ännu mer skärpta. När man inte trodde att det skulle bli värre. För, idag är det redan så att bankerna ställer hårda krav på dem som har och vill ta bolån. Samtidigt är det svårt för dem som vill köpa nyproduktion, eftersom lånelöfte från banken inte håller under bostädernas produktionstid, eller i alla fall inte när det kommer till alla banker.

Banken lovar och kan inte hålla

Ett lånelöfte är ett löfte som du får av en långivare, i form av ett skriftligt dokument, skriver Boupplysningen. Det är viktigt att ha för att mäklaren ska veta att du kan betala det som du budar i en budgivning om en bostad exempelvis. Men för många som vill köpa nyproduktion så har det visat sig att lånelöften inte funkar. Detta eftersom ingen bank kan hålla ett lånelöfte under den långa produktionstiden som kommer med nyproduktioner, skriver Svenska Dagbladet. Där måste alltså reglerna ändras för att marknaden med nyproduktioner ska bli hållbar.

Nästa år kan amorteringskravet skärpas ännu mer

Samtidigt så kan det bli så att bankerna skärper amorteringskravet ytterligare. Detta leder i sinn tur till att många istället tar dyra blancnolån, något som inte alls är så bra att ta för alla ändamål. Bankernas krav skiljer sig mycket åt, och vissa är tuffare än andra.

”Tuffast är Nordea, som kräver att bolånetagare ska klara av en kalkylränta på minst 8 procent. För ett miljonlån innebär det en räntekostnad på 6 700 kronor per månad, före ränteavdrag”, skriver Aftonbladet.