Låneprodukter och jämförelser

När du ska ta ett lån gäller det att jämföra olika låneprodukter med varandra, samt att läsa på för att själv få ett så bra underlag som möjligt.  

 

Det finns många olika låneprodukter ute på marknaden, liksom många olika snabblåneföretag. De olika produkterna brukar kritiseras på samma grunder, helt oavsett vad för upplägg de har. Ibland ställs dessutom olika typer av lån mot varandra och jämförs för att vinkla vissa lån som sämre än andra. Det gäller att själv läsa på och inte minst läsa det finstilta för att helt enkelt bilda sig en egen uppfattning, på SmslånOnline.se finns bra information om snabblån bland annat.

 

Lån – skillnad på räntor

 

Precis som det skrivs här är det skillnad på ränta och ränta. Det som är viktigt att tänka på innan du tar ett lån är att jämföra räntan i marknadsföringen av krediten med ditt individuella erbjudande. Räntan som visas i marknadsföring av kreditlån och liknande är ofta en slags från-ränta, något som betyder att den börjar här men kan bli mycket högre. Det står heller inte alltid hur mycket högre utan det är från lån till lån.

 

Den effektiva räntan visar helhetskostnaden

 

Det gäller vidare att inte stirra sig helt blind på den så kallade nominella räntan, utan det är den effektiva räntan som speglar lånets kostnader i sin helhet. Då räknad allt från uppläggningsavgifter och fakturakostnader in. Vilket gör att kostnaden för lånet kan bli en helt annan. Det är alltså den effektiva räntan du ska se till, den är som ett jämförpris som du kan använda för att som konsument jämföra olika lån och långivare med varandra. Tipset är också att göra en lånekalkyl innan du tar ett lån, detta för att få en uppfattning om lånets totala månadskostnad.

 

När det kommer till sparande, som ligger i andra ändan av spektrumet gällande privatekonomi är det vidare skillnad på hur män och kvinnor sparar. I Dagens Nyheter skrivs det om hur det i en undersökning visat sig att:

 

  • Fyra av tio svenskar är intresserade av att spara hållbart
  • 16 procent är direkt ointresserade av hållbarhet i sparande
  • Män vill helst få högst avkastning snarare än spara hållbart
  • Kvinnor tänker mer på hållbarhetsfrågan när de sparar