Spara pengar – gå med i en bilpool

Bilpoolerna i Sverige blir fler och fler, i takt med att många svenskar inser att de enbart har behov av bil ibland. Genom att gå med i en bilpool sparar man pengar, men det gäller att man hittar en bilpool som motsvarar de behov man har.

En bilpool kan vara organiserad på många olika sätt. Vanligast är troligen att bilpoolen är en ekonomisk förening, som man går med i. Fördelen med detta är att alla medlemmar i föreningen tar ett gemensamt ansvar för bilen, åtminstone i teorin. I praktiken kan det se annorlunda ut, precis som alla som någon gång varit medlemmar i en förening vet. Är man inte många i bilpoolen kan avgiften bli hög, eller så får man dras med en gammal bil i många år. Om man istället är många medlemmar men har få bilar kan det vara svårt att få tag på en bil när man behöver den.

BilpoolsbilMånga kommuner har egna bilpooler, eftersom politikerna insett att det är bättre för miljön, och dessutom behövs det inte lika många parkeringsplatser när fler människor delar på färre bilar. Många biluthyrningsfirmor, och andra företag i fordonsbranschen, ser bilpooler som ett värdefullt komplement till sin ordinarie verksamhet. Även om det bara finns en bilpool i kommunen där du bor kan det finnas ytterligare en i någon av grannkommunerna, så tänk på att kolla upp det också.

De kommersiella bilpoolerna, som drivs i företagsform, är på frammarsch. Den största i Sverige, Sunfleet, har i dagsläget mer än 50 000 medlemmar runt om i Sverige. Att vara medlem i en kommersiell bilpool är för det mesta dyrare än att vara med i en ekonomisk förening, men i gengäld är bilarna nyare, det finns fler modeller att välja bland, och man slipper åta sig något arbete för poolens räkning.

En ny typ av bilpooler som har dykt upp de senaste åren är s.k. peer 2 peer-bilpooler, där man kan hyra bilar av andra privatpersoner. Två sådana är Snappcar och Gomore, men man kan också hitta fordon på uthyrningssajter som Hygglo, och letar du efter en husbil bör du definitivt kolla på Blocket.

Jämför eller välj flera

Om man behöver ha tillgång till bil för flera olika syften, från att åka till stormarknaden till en månads bilsemester, är det klokaste ofta att gå med i flera olika bilpooler. Vissa bilpooler tillåter dig som medlem att hämta bilen på ett ställe och lämna den på ett annat, i andra måste bilen hämtas och lämnas på samma ställe. Vilken typ av bilar som finns att tillgå varierar också.

I den här artikeln jämförs flera bilpooler som finns i Sverige. Det går att hitta flera guider om man googlar, men tänk på att många av de artiklar man hittar på detta sätt är gamla, och att saker snabbt förändras i bilpoolernas värld. De bilpooler som nämns i guiden kan ha bytt namn, eller blivit uppköpta.

Tänk på att vissa bilpooler tar ut en medlemsavgift varje månad, medan andra har medlemskap som är gratis. Att betala medlemsavgift till flera bilpooler varje månad är sällan bra för plånboken.