Spartips inför 2018

I snitt spenderade svenska hushåll strax över femtusen på julhandel. Är du en av alla dem som känner finansiell ångest efter julhelgens alla utgifter? Då kan de här tipsen vara räddningen för dig.

Det är allmän kännedom att januari är en fattigmånad. Efter konsumtionshögtiden och tidigarelagda decemberlöner är det många som har svårt att klara ekonomin, än mindre hitta en marginal till sparande. Men här är några enkla spartips för den som vill inleda året i rätt riktning.

Köp, köp, köp

Spara genom att spendera – och nej, då menar vi inte dina superfynd på mellandagsrean. Byt ut säcken mot en portfölj, och julklappsutdelning mot vinstutdelning, genom att investera i aktier. En sparform som snart betalar för sig själv. Är du intresserad av att investera i aktier kan det vara läge att öppna ett investeringssparkonto.

Se över dina utgifter – samtidigt som klockorna ringer in det nya året bör du tänka på vad du betalar för att ringa. I och med årsskiftet är det många som har möjligheten att omförhandla sina abonnemang. Kan du få en bättre deal på din hushållsel? Kanske spara in en slant din hemförsäkring? ”Många bäckar små” är inte ett ordspråk utan grund i verkligheten.

Skaffa en rumskompis – Idag är det många som investerat i sitt boende. Och många av dessa förlitar sig på att deras bostad kommer att öka i värde. Men nu när bostadsmarknaden är skakig är det klokt att se över på vilka andra sätt man kan göra sitt bostadsköp till en vinstaffär. Har du mer plats än du behöver? Att hyra ut ett rum är inte bara ekonomiskt klokt, utan med rätt hyresgäst kan vardagslivet också bli roligare.

Sälj, sälj, sälj

Rensa ut bland det du inte behöver – problem att hitta rum i garderoben för dina nya saker? Eller var någon av julklapparna du fick inte en fullträff, men du tyckte ändå att det kändes för pinsamt att fråga efter kvittot? Det finns antagligen någon som är villig att betala för dina prylar. Anordna en loppis, lägg upp sakerna på auktionssajter eller hör dig för i bekantskapskretsen.

Hoppa över konsumtionslånen –  att spara och låna är inte nödvändigtvis ekonomiska motpoler, men rena konsumtionslån är sällan att rekommendera. Inte heller att använda nya lån som ett sätt att lösa existerande skulder, skriver DN.se. Då är det bättre att höra av sig till sina lånegivare, förklara läget, och lägga upp en avbetalningsplan.

Känner du att du blivit klokare av våra tips? Eller känns uppgiften övermäktig? Det är många som känner att det är svårt att lägga upp sitt sparande på rätt sätt. Och om du är ovan vid att spara behöver du inte misströsta – du är inte ensam. Var tionde svensk uppger nämligen att de inte sparar alls, och mer än var femte att de inte sparar regelbundet. Så om du bara lyckas följa ett av de ovanstående tipsen har du redan kommit längre än många andra. Gör det till ditt nyårslöfte att börja 2019 med en lugn känsla i bröstet, och med en starkare plånbok, än vad du gjorde i år.