Spela för att spara

Det finns en rad olika tips på hur man ska göra för att spara pengar, men de flesta involverar en tight budget och att man ska avstå från en eller flera saker och det är ju inte så roligt – så varför inte göra något kul av sparandet? Det finns ett nytt digitalt spel som app nu att ladda hem vars syfte är att just göra det roligt att spara pengar.

Att sätta sig och budgetera för sin ekonomi inför det kommande året kanske inte är det roligaste man kan ha för sig, men visst finns en hel del smarta spartips man kan ta tills sig. Fortfarande är dock just det här med att spara framför att slösa kanske inte det roligaste man kan ha för sig, om än det viktigaste om man inte vill ha det knapert. Så finns det något sätt att göra hela spar-processen roligare det var troligtvis den sortens tankesätt som skaparna till spelet Pengalabbet tänkte – dom har nämligen gjort hela sparandet till ett spel.

Spela, vinn och spara pengar

Ofta när det talas om att spela för att spara så är det i form av att satsa pengar på ett lotteri, en skraplott eller rent av på ett casino. Men så är det inte om du spelar Pengalabbet. Det är nämligen ett spel som utvecklats för att lära unga att spara, men precis som PC för alla skriver så är problem med att få pengarna att räcka till inte enbart förbehållet en viss ålder eller ens en generationssak. Syftet med Pengalabbet är att du ska få lära dig hur du gör för att bli rik, hur man kan göra för att sköta sin ekonomi bättre och hur man gör för att spara pengar. Så vilka är det då som tagit fram detta spel? Inga mindre än Kungliga Myntkabinettet och Finansinspektionen.

Realistiska omständigheter i spelmiljö

I Pengalabbet kommer du som spelar få sätta dig och sköta en ekonomi under realistiska omständigheter. Till exempel kommer du få prova att vara ha olika jobb med lön och få testa på att budgetera för en familj. Genom att låta just unga få stå inför olika val och situationer hoppas man att de ska få en aha-upplevelse om hur det här med ekonomi fungerar i verkligheten – om man till exempel har en hög bostadshyra kanske man inte har råd med så mycket klädshopping eller få känna hur det känns att spara innan man har råda att köpa det där nya kylskåpet eller bilen man behöver. Så vill du testa om du har koll på ditt eget ekonomiska tänk? Ladda hem denna app som finns både till Android och till iPhone.