Tips för att få bättre koll på din ekonomi

Det finns många saker som du kan göra för att få bättre koll på din ekonomi. Genom att göra en noga budget, betala räkningar organiserat, spara pengar och göra dig av med onödiga utgifter till exempel. Här ger vi dig tips som förmodligen kommer göra din ekonomiska situation bättre.  

Många tycket att det är tråkigt med ekonomi och allt som hör därtill. Men du måste inte tycka att det är roligt eller vara bra på det för att kunna ha koll på dina pengar och vad de faktiskt går till. Det räcker med att sätta upp enkla rutiner för hur du hanterar dina pengar och gör vad du gör varje månad när lönen har kommit in på kontot.

Betala räkningar

En stor del av ekonomin går ut på att betala räkningar. Genom att betala räkningarna online kan du göra det enkelt för dig och där får du även en överblick lättare över vad dina pengar faktiskt går till. Se över vad du faktiskt betalar för varje månad och rensa bort det som du inser är onödiga utgifter. Man klarar sig utan bra mycket mer än man kan tro. Det finns många pengafällor och många skjuter upp betalningar genom att ta det på faktura, så se i alla fall till att samla dem och betala online så att du har stenkoll på vad du betalar varje månad. Detta gör även att du inte missar någon räkning som kan ligga eftersläpande i en låda annars. Och på så vis får du inga betalningsanmärkningar och slipper påminnelseavgifter.

Gör en budget

Nästa tips för att få bättre koll är att göra en budget för varje månad. I en artikel från Expressen tipsar Patrik från TV-programmet Lyxfällan om just detta. Han säger bland annat att en budget ska innehålla tydliga mål och samla alla inkomster och så klart alla fasta och rörliga utgifter. Detta tar inte mer än någon timme i månaden och ger mycket goda resultat för din ekonomi eftersom det då ofta blir tydligt vad du kan förändra och förbättra. Det gäller att försöka bli av med utgifter som inte är helt nödvändiga, skriver Dagens Nyheter i en artikel om ekonomi. Men kom ihåg att vissa utgifter inte går att komma undan.

Spara pengar på ett sätt som passar dig

När du sedan fått bättre koll på din ekonomi så kommer vi till det bästa. Du kan börja spara pengar. Börja stegvis och se till att välja rätt typ av sparkonto eller sparsätt som passar för dig, läs mer här. Dessa olika typer av sparformer, bland annat:

  • Vanligt sparkonto.
  • Investeringssparkonto.
  • Aktier.
  • Amorterande, som också kan ses som en form av sparande.